Sextortion oplichterij: Bitcoin, niet Monero, is de meest gebruikte crypto

Bitcoin heeft de afgelopen jaren een heleboel misdrijven die ermee te maken hebben gehad, dat is de prijs die je betaalt voor het gebruik van een censuurbestendige universele cryptocentrische munt. Maar als je kijkt naar de facetten van wat een crimineel doet neigen naar een bepaalde vorm van betaling, kun je zeggen dat onder de cryptocurrency’s, Bitcoin niet alle beste facetten heeft, maar toch is het de meest gebruikte.

Met gespecialiseerde altcoins die elk aan een nichevraag binnen de financiële en technologische ruimte voldoen, heeft de „algemene“ koningsmunt misschien niet de beste specifieke kenmerken, maar in een algemene trend gaat het beter.

Denk aan het geval van sextortion oplichterij, een methode van het overbrengen van slachtoffers door te dreigen met het lekken van ‚gevoelige‘ media, van de seksuele verscheidenheid, als een losgeld in Bitcoin niet wordt betaald. Aangezien Bitcoin-adressen voor elke transactie kunnen worden ontcijferd en vervolgens op het eerste gezicht kunnen worden getraceerd, is het misschien niet de cryptocurrency van de keuze, vooral niet als het gaat om privacy-munten zoals Monero [XMR] en Zcash [ZEC] die de rondes maken.

Echter, gezien de robuuste aard van de blokketen van Bitcoin, de duurzame financiële infrastructuur en het imago dat verder gaat dan alleen de cryptocurrencywereld, wordt het voor de privacytegenhangers uitgekozen. Sextortion oplichters „vertrouwen op de makkelijkste en meest bekende valuta,“ zei Dave Jevans de CEO van CipherTrace, een blokketenanalysebedrijf dat een vijf maanden durend onderzoek naar sextortion-campagnes met behulp van Bitcoin voltooide.

Aangezien deze zwendelpraktijken „wijdverspreid en niet gericht zijn“, is er een grotere behoefte aan het gebruik van een universele valuta dan aan een privévaluta. Maar dit betekent niet dat de privévaluta niet gebruikt kan worden in de transactie om de opsporing te scheef te trekken. Jevans vertelde AMBCrypto,

„Er zijn honderden beurzen waar u bitcoin en duizenden Bitcoin-automaten over de hele wereld kunt kopen. Criminelen kunnen altijd de bitcoin-betalingen meenemen, ze dan omwisselen voor een privacy-munt, ze een beetje verplaatsen en dan weer terug in bitcoin voor uitbetaling“.

Gezien de financiële infrastructuur van Bitcoin Code, wordt liquidatie gemakkelijker. Kim Grauer, het hoofd van het onderzoek bij Chainalysis, vertelde AMBCrypto dat Bitcoin veruit de „meest liquide valuta“ is.

Bij dergelijke zwendelpraktijken streven de daders naar een evenwicht tussen gemak en privacy van de betaling. In dit spectrum liggen Bitcoin en Monero aan tegengestelde kanten. Er is dus een keuze tussen de twee, maar Grauer stelt dat ondanks de „verbeterde privacy“ van de laatste, Bitcoin de voor de hand liggende keuze is. In een e-mail aan AMBCrypto verklaarde ze,

„Slechte acteurs moeten vaak kiezen tussen het gebruik van een cryptografie zoals Monero voor de verbeterde privacy en Bitcoin voor het gemak, de beschikbaarheid en de liquiditeit. Bitcoin wint meestal, vooral omdat de uitwisseling van privacy-munten in het licht van de regelgeving steeds meer verdwijnt.“

Privacymunten worden niet direct afgewezen, ze worden in deze gevallen minimaal gebruikt, maar alleen „bijna in dezelfde mate als Bitcoin“. Deze onjuiste toewijzing van gespecialiseerde munten voor gespecialiseerde doeleinden gaat verder dan criminele activiteiten en geldt ook voor algemene gevallen van gebruik.

Grauer stelde dat „mensen geen gebruik maken van de privacy kenmerken van veel cryptocurrencies“. Neem het geval van Zcash, de tweede meest populaire privacy munt na Monero. ZEC maakt „afgeschermde transacties“ mogelijk, waarbij de partijen bij de transactie gecodeerd zijn. Dergelijke transacties kunnen gedeeltelijk afgeschermd worden, waarbij ofwel de afzender, de ontvanger of het transactiebedrag gecodeerd wordt, of voltooid worden afgeschermd waar alles zich bevindt. Volgens Gauer heeft slechts 14 procent van de Zcash transacties „een van de twee afgeschermde pools van Zcash op een bepaalde manier“, en van die transacties wordt slechts 6 procent afgeschermd uitgevoerd, wat overeenkomt met 0,9 procent van alle Zcash transacties.

Bitcoin is misschien niet de beste cryptocurrency voor sextortions, en andere oplichterijen van dit type, maar het is veel beter te prefereren dan de onderbenutte maar beter geschikte privacy munten.